Reti – ČO? Retinopatia

Čo je to RETINOPATIA? Slangovo ROP-ka, skratka z angl. retinophaty of prematurity, je očné ochorenie, potencionálne oslepujúce, ktoré postihuje nezrelú sietnicu predčasne narodených detí.

Vysvetlenie pojmov:

  • prematúrny = nedonosený, predčasne narodený
  • gestačný týždeň = týždeň, v ktorom nastal pôrod
  • refrakčná chyba = anomália dioptrickej mohutnosti oka, t.j. ďalekozrakosť, krátkozrakosť – potreba okuliarovej korekcie
  • strabizmus = škúlenie
  • sietnica = anatomická časť oka nevyhnutná pre videnie
  • vaskularizácia = stav cievneho zásobenia
  • avaskulárny = bezcievny

Predčasne narodené detičky nemajú v čase pôrodu dokončený vývoj všetkých orgánov, jedným z nich  je aj oko. Najviac ohrozené sú veľmi nezrelé deti (narodené príliš skoro pred plánovaným termínom pôrodu) s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou. Ďalšími rizikovými faktormi prispievajúcimi k vzniku retinopatie sú ochorenia iných orgánov súvisiach so stavom bábätka po narodení a v čase určenia diagnózy, napríklad ochorenia pľúc s potrebou kyslíkovej terapie, srdca, chudokrvnosť, infekcia, stav po operácii v celkovej anestézii a iné.

Podstatou ochorenia je nezrelosť sietnice a to, že cievy sietnice pri predčasnom narodení nestihli dorásť po okraj sietnice,  rast ciev je zastavený a vzniká bezcievna (avaskulárna) zóna. Rôzna časť sietnice zostáva bez ciev. Bez prítomnosti ciev v tejto časti sietnice nie je možný dostatočný prísun potrebného kyslíka a živín. Začnú tu rásť atypické (iné ako fyziologické) cievy, ktoré sa môžu pri svojom raste stočiť smerom do vnútra oka, a tak sa podieľať na odlúčení sietnice z jej anatomického (správneho) postavenia v oku.

Pre lepšiu ilustráciu prikladáme ilustračný obrázok s vysvetlením:

  1. v maternici prebieha normálny cievny vývoj zabezpečujúci výživu sietnice, cievy postupne plynule rastú k okraju sietnice
  2. predčasný pôrod- nezrelosť sietnice, zástava rastu ciev, vznik bezcievnej zóny
  3. postupný neadekvátny rast atypických chorých ciev, poškodenie sietnice, vznik retinopatie

Retinopatia sa pri klasickom priebehu vyvíja v 5 štádiách:

  1. štádium: jemné ohraničenie – línia, ktorá vzniká v dôsledku zástavy rastu ciev a ich ohraničenia, výraznejšie oddeľuje sietnicu s cievami a bez ciev
  2. štádium:línie zhrubne – rastie do šírky a do výšky, vznikne val
  3. štádium: výraznejšie nadvihnutie, lebo na konci chorých ciev vzniká väzivové tkanivo (toto štádium bolo v minulosti označované ako tzv. prahové štádium, kedy sa začínala liečba, pre vysoké riziko možného prechodu do horších štádií. Dnes už býva liečba indikovaná skôr hlavne pri centrálnych ROP.)
  4. štádium: čiastočné odlúpenie sietnice
  5. štádium: úplné odlúpenie sietnice

Z hľadiska začatia a určenia typu liečby je dôležitejšie miesto vzniku ochorenia, kde na cievach nastanú zmeny, než samotné štádium. Najzávažnejšie sú ROP v centre sietnice, blízko žltej škvrny, miesta najostrejšieho videnia. Zmeny, ktoré sa nachádzajú na okraji sietnice sú menej závažné ako tie, ktoré vznikli v centrálnej časti sietnice. Miesto vzniku ochorenia závisí hlavne od stupňa nedonosenosti dieťatka.

Retinopatie 1. a 2. štádiá na okraji sietnice môžu60 – 80% spontánne zaniknúť, pri dobrom klinickom stave dieťaťa a cievy prerastú na okraj bez zanechania zmien na sietnici.

Retinopatie 3. štádia a retinopatie aj nižších štádií v centre sietnice, majú len malú pravdepodobnosť spontánnej úpravyvyžadujú rýchlu liečbu, inak je vysoké riziko prechodu do 4. a 5. štádiá – odlúpenia sietnice, kedy sú výrazne ohrozené zrakové funkcie.

Diagnostika:

Naši kolegovia, oční lekári, vyšetria detičky v rámci novorodeneckých skríningov metódou nazývanou nepriama oftalmoskopia, čo je sledovanie pomocou oftalmoskopického prístroja. Asi hodinu pred samotným vyšetrením sestričky očnými kvapkami zabezpečia rozšírenie zreničiek (anatomická časť oka), znecitlivenie očka (lokálna anestéza), skontroluje sa celá sietnica, s dôrazom na jej okrajovú a centrálnu časť. Vyšetrením sa zistí v akom stave je sietnica a cievy zodpovedné za jej výživu. V prípade nálezu retinopatie nedonosených lekár určí štádium ochorenia, zónu, v ktorom sa problém nachádza a vyberie vhodnú metódu liečby. Treba počítať s tým, že očko je citlivý orgán a vyšetrenie je pre deti nepríjemné, očné kvapky môžu štípať. Je prirodzené, že po absolvovaní vyšetrenia môžu byť deti unavené, plačlivé, mať prechodné začervenanie očiek.

Liečba:

Cieľom liečby ROP je zabrániť prechodu ochorenia do vyšších štádií. Princípom liečby je zníženie tvorby nových chorých ciev na sietnici.

V súčasnosti existujú 2 možnosti liečenia vašich drobcov. Očný lekár zvolí najvhodnejšiu metódu na základe zhodnotenia stavu dieťaťa. Obe sú realizované na operačnej sále v celkovej anestézii:

  • laserová metóda – odborne diódová laserová koagulácia, zabráni rastu chorých ciev v sietnici a navodí vyhojenie ochorenia tvorbou jazvy, ktorá zabráni odlúpenie sietnice.

 

  • intravitreálne injekcie antirastových látok – injekcie aplikované do vnútra oka (do sklovca = anatomická časť oka). Ide o látku, ktorá má priamo v oku spomaliť alebo zastaviť ďalší rast chorých ciev a tým zabrániť zhoršovaniu ochorenia a následnému odlúpeniu sietnice.

Niekdy je potrebná ešte doplňujúca liečba, ktorú určí očný lekár na základe pravidelných kontrol. V súčasnosti však môžeme hovoriť o veľkom posune v liečbe akútnej ROP, ktorá dosahuje vyše 90% úspešnosti.

Pooperačná starostlivosť:

Na 2. deň po operácii absolvuje Váš poklad kontrolné očné vyšetrenie. Pooperačne, v dĺžke určenej lekárom, sa mu preventívne do očí podávajú očné kvapky proti infekcii, pokiaľ je potrebné aj kvapky proti prechodne zvýšenému vnútroočnému tlaku. Ďalšie kontroly a sledovania malého pacienta záležia od rastu ciev (vaskularizácie) sietnice a od celkového klinického stavu dieťatka (prítomnosť iných ochorení, reakcia na anestéziu, atď.). Je veľmi dôležité dodržiavať presné termíny kontrol, ktoré stanoví očný lekár pri prepustení z nemocnice!

V prípade metódy podávania injekcie do očka, môže neskôr nastať návrat miernejšej formy ochorenia, preto je potrebné dlhodobejšie pravidelné sledovanie očného pozadia.

Štandardne bývajú detičky v sledovaní  každých 6 mesiacov do 6.roka života, potom podľa očného nálezu aspoň 1x ročne.

Treba byť informovaný o tom, že všetky veľmi skoro narodené detičky majú zvýšené riziko vzniku refrakčných chýb oka, škúlenia, tupozrakosti a obzvlášť tie, ktoré boli sledované a/alebo liečené pre diagnózu retinopatie nedonosených. Práve preto sú tieto deti sledované a vyšetrované očným lekárom každý polrok.

Čo dodať na záver? Novodobé metódy a pokroky v neonatologickej starostlivosti prispeli k výraznému zlepšeniu výsledkov liečby akútneho ochorenia retinopatie nedonosených aj neskorších komplikácií. Veľkou mierou tomu pomáha aj multidisciplinárna spolupráca medzi lekárskymi špecializáciami a aj dodržiavanie termínov pravidelných vyšetrení.